tiistai 26. helmikuuta 2013

Koirahyppelytesti

Luin joskus jostain naistenlehdestä (Sportista?), että agility on ohjaajalle lähinnä kevyttä kuntoliikuntaa. Olin silloin vielä ihan hyvässä kunnossa, ja silti olin yleensä treenien päättyessä (ja myös treenien aikana...) punainen, hikinen ja tuskainen. Kunto on pettänyt aika monta kertaa treeneissä. Kevyttä kuntoliikuntaa siis?

Kas, oltiinpa sitä hoikkia vielä 2010. Ja silti mentiin ihan hölkäten MM-karsinnoissa.

Tänään kokeilin, millaista dataa tulee sykemittarilla. Etsin netistä kivan vauhdikkaan radan, pätkin sitä vähän (tuloksena 24 estettä) ja rakensin sen alkuverryttelynä. Kyllä muuten tulee hiki, kun raahaa yksin A-esteen hallin toisesta päästä keskelle hallia...

Sitten aloin kerätä dataa. Istutin koiran lähtöön, kävelin tokan esteen taakse, laitoin sykemittarin päälle ja aloitin treenit. 

Ekan koiran ensimmäinen treenivuoro kesti 12 min 50 s. Keskisyke oli 171 ja maksimisyke huikeat 187!! Se 12 min 50 s siis sisältää itse suorituksen lisäksi myös aika paljon koiran kanssa leikkimistä, takaisin starttiin kävelemistä ja muita vastaavia sykettä laskevia toimintoja. 

Heti viimeisen suoritetun esteen jälkeen aloitin sykemittarista toisen kierroksen, eli ns. lepokierroksen (8 min 15 s) maksimisyke (177) oli hyvin todennäköisesti heti suorituskierroksen jälkeen. Tai sitten nostin kovasti sykettä ympäri hallia kävellessä ja rimoja nostaessa sekä koiria juottaessa... Kierroksen keskisyke oli 131. Vilkuilin sykemittaria vähän väliä, ja syke kyllä laski kohtalaisen nopeasti suorituksen jälkeen.

Toisen koiran ensimmäinen treenivuoro kesti 10 min 45 s. Se oli siis aika paljon ekaa parempi... Keskisyke oli 168 ja maksimisyke 186. Tämän koiran kanssa oli mahdollista löysäillä vähän enemmän... 

Seuraavan lepokierroksen (8 min rimojen nostamista, koirien juottamista jne) maksimisyke oli 179. Keskisyke oli 131. 

Toisella kierroksella ekan koiran kanssa treenatessa (6 min 34 s) maksimisyke oli 183, keskisyke 161-169 välillä (taisin vahingossa aloittaa "uuden kierroksen" kesken treenaamisen...).

Lepokierroksella (6 min 6 s) maksimisyke oli 143, keskisyke 120.

Toisen koiran toinen treenivuoro meni vähän löysäilyksi. En jaksanut enää juosta täysillä koko ajan, joten löysäilin kaikissa mahdollisissa paikoissa. 4 min 48 s, maksimisyke 178, keskisyke 158.

Viimeisellä kierroksella treenasin vanhemman koiran kanssa 6 min 20 s estesuorituksia pienissä pätkissä. Maksimisyke kävi 175:ssä, mutta keskisyke oli vain 152.

ELI. Neljä varsinaista treenipätkää, n. 25 min treeniä. Keskisykkeet treenipätkien aikana reilusti yli 160 (paitsi viimeisellä kierroksella, kun olin aika loppu), melkein kaikilla kierroksilla maksimisyke yli 180. Sykkeet (ja vauhti...) laski loppua kohti, eli kunto ei oikein kestä tuollaista rääkkiä. Ei mene kevyen kuntoliikunnan kategoriaan, jos minulta kysytään... Jos okein muistan, Aer-kynnykseni oli joskus muinoin noin 153 ja AnAer-kynnys noin 178, eli ratasuorituksen aikana maksimisyke käy AnAer-kynnyksen yläpuolella. Eipä kauheasti yllätä, että vauhtikestävyys ei ole romahtanut läheskään samalla tavalla kuin peruskestävyys näiden "koiraurheiluvuosien" aikana.

Tosin voi olla, että joko kunnossani tai tavassani treenata on jotain vikaa, koska hyvin harvoin treeneissä näkyy ihmispoloja, jotka ovat repineet itsestään kaiken irti. Ja tavallisissa ryhmätreeneissä tuollaiseen rääkkiin ei ole mahdollisuutta, koska aikaa on se n. 10 min per koirakko. Toiset ratkaisevat ongelman niin, että hankkivat vain enemmän koiria, on enemmän aikaa treenata...

Ei kommentteja: